Zowel de politie als de Mobiele Eenheid hebben vanmiddag in moeten grijpen toen tegenstanders van Kick Out Zwarte Piet een demonstratie in Maastricht wilden dwarsbomen. De ME werd bekogeld en bespuugd door de omstanders en voerde charges met paarden en honden uit om de betogers op afstand te houden.

Het was de hele dag al onrustig in het centrum van Maastricht. Een klein groepje actievoerders van Kick Out Zwarte Piet wilde demonsteren op het Vrijthof. Op heet laatste moment werd deze demonstratie om veiligheidsredenen verplaatst naar het Mosae Forum, een winkelcentrum iets verderop gelegen in de binnenstad van de Limburgse hoofdstad. Toch bleef een handjevol KOZP-betogers op het Vrijthof.

Volgens de KOZP-woordvoerder was demonstreren op die tweede locatie onmogelijk. “Die plek lag bijna naast het Vrijthof. Er was heel veel dreiging en veel geweld. Mensen gooiden met dingen en er werd geschreeuwd. We hebben daarom vroegtijdig onze actie afgebroken.” Vervolgens zijn de KOZP-demonstranten naar een veilige plek gebracht waarna zij na anderhalf uur op een veilige manier de stad konden verlaten.

Lees ook: Zwarte Pieten gaan langs bij woning Akwasi en komen verhaal halen